Beste lezer,
Afgelopen jaarwisseling is anders verlopen dan we gewend zijn vanwege het vuurwerkverbod wat na jarenlange discussie eenmalig is ingevoerd voor de jaarwisseling 2020-2021. Om het jaar positief te beginnen, kunnen we een blik werpen op de invloeden die het vuurwerkverbod heeft op de lucht- en bodemkwaliteit.
Vuurwerk is natuurlijk niet de grootste factor van de lucht- en bodemvervuiling omdat dit slechts de laatste maanden van het jaar een rol speelt, echter vergroot het wel de concentratie fijnstof in de lucht in de maanden dat dit wordt afgestoken. Bij het afsteken van vuurwerk komen er namelijk zware metalen zoals barium, antimoon en strontium vrij in de lucht die de luchtkwaliteit verslechteren1. In illegaal vuurwerk kunnen zeer schadelijke stoffen zitten, zoals cadmium en perchloraat. Ook zit in illegaal vuurwerk meer buskruit, dit is waarom illegaal vuurwerk nog gevaarlijker en schadelijker is voor het milieu dan legaal vuurwerk.
Bovendien komt er ook fijnstof vrij en dit is schadelijk voor de bodem- en luchtkwaliteit voor mens, dier en plant. Tijdens het eerste uur van 2020 was de concentratie fijnstof in steden 33 keer zo hoog dan normaal2, het inademen hiervan is schadelijk voor de gezondheid. Vooral mensen met longproblemen of een zwakke gezondheid kunnen hier erg last van hebben, dit leidt tot longproblematiek en soms zelfs vroegtijdig overlijden voor enkele mensen. Dit gebeurt meestal tijdens jaarwisselingen waarbij de weersomstandigheden niet meewerken; het is windstil en droog, fijnstof blijft dan langer hangen. Hoe langer de fijnstof blijft hangen, hoe schadelijker het wordt, ook voor de mens. Kortom, fijnstof is één van de grootste boosdoeners als het aankomt op luchtverontreiniging.
Daarnaast heeft vuurwerk ook een nadelige werking op de bodemkwaliteit omdat het niet verdwijnt op natuurlijke wijze, ofwel een biologisch proces genoemd. De zware metalen die op de grond vallen worden door de wind meegenomen en belanden zo in het water. Hiermee draagt vuurwerk ook bij aan watervervuiling. Maar liefst 18% van het koper liggend in het oppervlaktewater is afkomstig van vuurwerk3.
Een vuurwerkvrije jaarwisseling kan dus veel positieve invloeden hebben op het milieu. Het fijnstofgehalte in de lucht wordt niet vergroot waardoor het niet de bodem kan bereiken, dit resulteert in minder vervuiling in het water. Hiernaast heeft het niet afsteken van vuurwerk ook een positieve invloed op de gezondheid van mens en dier omdat de zware metalen van vuurwerk de lucht en bodem niet bereiken, fijnstof niet vrijkomt en daarbij niet de gezondheid van mens en dier kan aantasten. Om te concluderen, een permanent vuurwerkverbod kan goed bijdragen aan een beter milieu en daarmee ook aan een verbetering van de volksgezondheid, vooral onder de mensen met een zwakkere weerstand. Daarom zou het dus milieubewust zijn, als we ook de komende jaarwisselingen het houden bij vuurwerk wat onder de categorie F1 vuurwerk valt. Het vuurwerk wat we hieronder verstaan zijn de sterretjes en het fop-vuurwerk, ofwel kindervuurwerk genoemd4.
Namens Youth For Climate een gezond en voorspoedig 2021 gewenst!
Carenza van der Schaft
Werkgroep Woordvoering
1 Zo ongezond is vuurwerk voor mens en milieu | C2W
2 Vuurwerk en het milieu | Milieu Centraal
3 Zo ongezond is vuurwerk voor mens en milieu | C2W
4 Welk vuurwerk is tijdens jaarwisseling 2020-2021 verboden? | Rijksoverheid.nl