Categorieën
Geen categorie

Youth for Climate staakt Corona-proof

Koud tot op het bot, maar de staking was het dubbel en dwars waard.”

Afgelopen maandag was het eindelijk zover: een nieuwe klimaatstaking. Vanwege de huidige Corona maatregelen vond deze staking anders plaats dan andere keren: de deelnemers werden vertegenwoordigd door bordjes om het staken zo Corona-proof te maken. Op het Malieveld in Den Haag waren 1500 bordjes met namen en slogans te vinden, die de 2200 stakers representeerden.

Hoewel de dag wat rumoerig begon, heeft dit geen roet in het eten mogen gooien. De goede sfeer onder het bestuur zorgde ervoor dat iedereen hard werkte. Er is van ‘s ochtends vroeg tot half vijf hard gewerkt, en dit was terug te zien in het eindresultaat!

Echter was de staking natuurlijk niet voor niets. Youth for Climate vindt namelijk dat het huidige kabinet te weinig doet aan het klimaatbeleid; het Parijs Akkoord is namelijk al vijf jaar geleden afgesloten. Ook wilde de organisatie laten weten dat Nederland de klimaatdoelen van 2030 niet gaat halen als we zo doorgaan. Als laatst moet er naast aandacht voor de corona-crisis, óók aandacht zijn voor het klimaatbeleid: alleen zo zullen de doelen nog gehaald kunnen worden. Gelukkig is er veel pers langsgekomen. Zo zijn het AD, ANP, NOS en de lokale radio langs geweest om verhaal te halen. Verder heeft onder andere lijsttrekker van GroenLinks, Jesse Klaver, een bezoek gebracht aan het Malieveld.

Bine Liem, voorzitter werkgroep Woordvoering

Categorieën
Geen categorie

Geen ruimte voor racisme in de klimaatbeweging

Met de Black Lives Matter betogingen van de laatste maanden heeft de strijd tegen racisme eindelijk veel aandacht gekregen. Wij hadden ons hier al eerder en explicieter over kunnen en moeten uitspreken. Het doel van dit stuk is om ons standpunt over racisme (binnen onze klimaatbeweging) duidelijk te maken.

Het doel van Fridays For Future en Youth For Climate is om de overheid op te roepen om minstens de doelstellingen van het Parijs Akkoord te halen en de klimaatcrisis een halt toe te roepen. Maar de klimaatcrisis staat niet op zichzelf. 

Wij bij Fridays for Future en Youth For Climate zien de wereldwijde ongelijkheid steeds verder groeien en zetten ons in om de ongelijkheid te verkleinen. De klimaatcrisis treft vooral landen die historisch het doelwit geweest zijn van kolonialisme. De West-Europese landen hebben hun grondstoffen uitgebuit om de industriële revolutie op gang te brengen en om diens eigen welvaart te verbeteren.

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al overal voelbaar, maar hier in Nederland zijn de gevolgen nog relatief makkelijk te negeren. Dit is niet overal het geval. Onder andere het mondiale zuiden en oorspronkelijke bevolkingen lijden nu al dagelijks van de gevolgen van de klimaatcrisis. Niet alleen hebben ze last van overstromingen, extreme droogtes, bosbranden en ontbossing, maar ook worden zij compleet genegeerd door de media. Hun verhaal wordt niet verteld, terwijl dit juist het belangrijkste verhaal is van allemaal. Daarom probeert Fridays For Future internationaal hun stemmen te versterken door een platform te geven aan de MAPA (Most Affected Peoples and Areas) regio’s en ook wij in Nederland proberen hun verhalen te vertellen.

Vanuit die invalshoek, en die van onze medescholieren van over de hele wereld, vinden Fridays for Future en Youth For Climate het belangrijk om een pleidooi te maken tegen alle vormen van discriminatie en onderdrukking. In dit artikel richten wij ons vooral op racisme. 

In onze klimaatbeweging, die intersectioneel probeert te zijn, is er geen ruimte voor mensen die anti-racisme niet als prioriteit zien. Intersectionaliteit is het idee dat maatschappelijke ongelijkheid tot stand komt door verschillende factoren. Een homoseksuele witte man heeft meer privileges dan een homoseksuele zwarte man. Dat iemand meer privileges heeft dan een ander betekent niet dat dit persoon het makkelijk heeft (gehad), het betekent alleen dat het niet nog lastiger is gemaakt door bijvoorbeeld diens huidskleur, geloof, gender of seksualiteit. 

De gevolgen van de klimaatcrisis zijn nu al voelbaar, maar voor sommigen meer dan anderen. Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat de klimaatcrisis een grotere negatieve impact heeft op de gezondheid van vrouwen dan op die van mannen. Mensen met meer privileges hebben vaak ook meer kansen in het leven, met als effect dat zij vaak een stabieler bestaan hebben.

Het is geen toeval dat mensen in armere buurten in Rotterdam meer last hebben van luchtvervuiling. En dat mensen in landen die vroeger koloniën waren, nu grote gevolgen van klimaatverandering en ecologische verwoesting ervaren, is geen toeval. Deze gebieden zijn gedurende de geschiedenis onderdrukt, en worden dat nog steeds. Ook de mensen die gedurende de geschiedenis onderdrukt zijn geweest, zijn dat door ons huidige systeem nog steeds, ook al zijn ze wettelijk gelijk. Zo zijn 80% van de mensen die door klimaatverandering geraakt worden, vrouwen.

Door ons antiracistisch op te stellen vergroten we ons draagvlak, onze beweging wordt hierdoor inclusiever en mensen zullen zich sneller welkom voelen in onze beweging. Zolang mensen openstaan voor verbetering en proberen racisme tegen te gaan willen wij ze helpen vooruit te komen.

Waarom moet de klimaatbeweging zich uitspreken over een raciale kwestie? 

De klimaatcrisis is het snelst opgelost als we de wortels van het probleem aanpakken, ongeacht of je dat ideologisch noemt. Dat moeten we wel samen doen, maar samen betekent ook op gelijke voet, en daarbij helpen racisten niet. 

De gevolgen en oorzaken van de klimaatcrisis zijn racistisch, dus moeten onze oplossingen anti-racistisch zijn. Ben je openlijk racistisch dan ben je niet welkom in onze beweging.

Youth For Climate Nederland & Fridays for Future Nederland

Foto © Teresa Borasino

Categorieën
Geen categorie

Klimaatstaking 25 september

Vandaag waren een aantal van ons in Utrecht om te staken voor het klimaat! We hebben samen gestaakt met de Utrechtse afdeling van Fridays For Future, voor een groenere en eerlijkere toekomst.

De afgelopen maanden heeft de Covid-19-pandemie alle aandacht gehad in de media, en lijkt het bijna of men het klimaat vergeten is. Bij het economische herstel is meteen geld uit de la getrokken om aan grote bedrijven te geven, in plaats van zorgen dat de economie groener is wanneer deze pandemie voorbij is.

De komende maanden en jaren zullen cruciaal zijn om te zorgen voor een veilige route richting minder dan 1,5 ° C opwarming, een doelstelling die is vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs. Als we de risico’s van het veroorzaken van onomkeerbare kettingreacties buiten de menselijke controle willen minimaliseren, moeten we nu actie ondernemen. Het is daarom essentieel dat de klimaatcrisis niet wordt vergeten in de schaduw van het coronavirus, maar als de hoogste prioriteit wordt beschouwd.

Categorieën
Geen categorie

Nieuw bestuur!

Goed nieuws! Youth for Climate heeft een nieuw bestuur. Dit bestaat uit 9 bestuursleden. Je kunt ze hier allemaal bekijken, of op onze Instagram.
De nieuwe voorzitter is Dione.
De penningmeester en vicevoorzitter is Benito.
De secretaris is Marijn.
De politieke vertegenwoordiger is Winnie.
De ander bestuursleden zijn Suze, Roza, Kira, Sophie en Erik.
Er komt binnenkort meer informatie.

Categorieën
Geen categorie

Welkom terug in de klimaatcrisis

Vandaag organiseerden Extinction Rebellion Jong, Fridays For Future en Jongeren Milieu Actief een stakingsactie in Den Haag. 1 september is de dag dat de politici in de tweede kamer terugkomen van hun zomerreces, en om ze te verwelkomen, en te herinneren aan hun taak om klimaatverandering tegen te gaan. Wij waren erbij, samen met … andere demonstranten!
Hieronder wat foto’s van de demonstratie:

Categorieën
Geen categorie

Duizenden klimaatspijbelaars lopen protestmars door Den Haag

Duizenden scholieren voeren vandaag in Den Haag een actie voor het klimaat. Rond 11.00 uur verzamelden ze op het Malieveld en daarna begonnen ze aan een mars door de stad. Volgens de politie verloopt de mars rustig en is er geen sprake van opstootjes.

De meeste scholieren zijn inmiddels weer terug op het Malieveld, waar speeches worden gegeven.

De zogenoemde klimaatspijbelaars roepen de politiek op om meer ambitie te tonen voor het klimaat. Eerder vandaag stak een brief, ondertekend door 350 wetenschappers, de scholieren al een hart onder de riem. In de brief zeggen de wetenschappers dat de leerlingen “groot gelijk” hebben. Ze geven acht redenen voor hun steun.